کتاب «از زندگی و اندیشههایم» (زندگینامهی خودنوشت)
آلبرت شوایتسر، ترجمه جعفر فلاحی، نشر نگاه معاصر.
برای مشاهدهی مقدمه و گزیدهای از این کتاب به این آدرس زیر رجوع کنید.
***
کتاب «حرمت حیات» – گزیدهای از سخنان آلبرت شوایتزر
با گزینش نورمن کازینس، ترجمهی شهرام نقش تبریزی، نشر شور
«فصل خشکسالی و بیبارانی بود. در یکی از سفرهای طولانیمان برای کمک به نجات جان آفریقاییان، قایقمان آهسته و سنگین در طول رودخانه به پیش میرفت و در آن آبهای کم عمق، به زحمت، راهش را از میان آبراههای بین کرانههای شنی میگشود. من در کف قایق نشسته بودم و، غرق دراندیشههایم، میکوشیدم مفهومی پایهای و جهان شمول از اخلاق بیابم که در هیچ فلسفهای نیافته بودم. برگههای کاغذ را، یکی پس از دیگری، با جملههایی غیر مرتبط با یکدیگر سیاه میکردم، فقط به این منظور که ذهن خود را بر موضوع متمرکز نگاه دارم.
روز سوم، وقتی خورشید غروب میکرد، و درست در لحظهای که ما راه خود را به سختی از میان گلهای اسب آبی میگشودیم، ناگاه و بیمقدمه، عبارت «حرمت حیات» در ذهنم جرقه زد. در آهنین گشوده شده بود: راه بیشهزار، دیگر، نمایان بود. اکنون راه خود را به سویاندیشهای که در آن، اخلاق و آشتی و جهان و زندگی شانه بهشانهی هم داشتند یافته بودم.»
(بخشی از کتاب، برگرفته از پشت جلد)
***
کتاب «حماسهٔ آلبرت شوایتزر»
آنیتا دانیل، ترجمهی حبیبه فیوضات، انتشارات علمی و فرهنگی، گروه سنی مخاطب: نوجوان و جوان
آلبرت شوایتزر، پزشک، الهیدان، فیلسوف و موسیقیدان آلزاسی، یکی از افرادیست که با انتخابهای خود در زندگیاش نمونهای از یک شخص متعهد به اخلاق، ارزشهای دینی و انسانیت را به نمایش گذاشته است. باور به ارزشهای عمیق اخلاقی و انسانی هرچند بسیار ارزشمند است، آنچه به ندرت آن را همراهی میکند، پایبندی به آن در زندگی واقعی است. آلبرت که از دوران کودکی با تلاش و کنجکاوی بسیار در جستجوی معنا و دانشی عمیق بود، آنچه را که بنمایهی تصمیمهای بزرگش در سالهای بعد شد، رفتهرفته در همان زندگی کودکانه و سالهای نوجوانی خود کشف کرده بود:
رفتار آلبرت گاه عجیب مینمود. او که پسری نیرومند و تندرست بود از بازیهای نوجوانان لذت میبرد و برای زورآزمایی به زد و خورد میپرداخت. روزی با پسری بزرگتر از خود گلاویز شد. این پسر با ادای جملهی: «آقای محترم، جلو بیا!» خشم او را برانگیخته و با این گفته، به برتری طبقاتی وی اشاره کرده بود. آلبرت از این که او را جزء طبقهی دیگری به شمار آرند، بیزار بود. آلبرت با نیرویی غیرمنتظر حریف بزرگتر را به زانو در آورد. پسر، خشمگین به او نگریست و گفت: «اگر من هم مثل تو هفتهای دو بار گوشت میخوردم، همین اندازه نیرومند میشدم، میفهمی؟!» این سخن آلبرت را سخت تکان داد؛ پندار او را در اینکه با همگنانش «تفاوت» دارد، استوارتر کرد. چون پسر کشیش بود، سطح زندگی او از دیگران بالاتر بود. آگاهی بر این مطلب، او را آزرده ساخت. او نمیخواست مورد رشک واقعا شود. میل نداشت لباسهای بهتر بپوشد. در اینباره چنان سرسختی نشان داد که سرانجام مادرش راضی شد او هم مثل همهی کودکان ده، شلوار کهنه و کفش چوبی بپوشد…
وعلیرغم بهرهمندی از رفاه مادی و از آن مهمتر فضای مساعد برای رشد علمی، آلبرت شوایتزر در سالهای جوانی و پس از رسیدن به درجات عالی در الهیات تصمیم گرفت که زندگی خود و نعمتهایی را که خداوند به او ارزانی داشته است، در راه کمک به دیگران مردمان به کار گیرد:
همانطور که در کورهراهِ سراشیبِ جنگل پیش میرفت، به بازپرسی از خویش پرداخت. از خود پرسید: «چگونه ممکن است که من تا این حد از نعمتِ تندرستی، خانهی پرسرور، کشور زیبا، و پیشهی پرسود بهرهمند باشم، اما در جهان، رنج و بیدادگری حکومت کند؟ آیا میتوانم همهی این مواهب را رایگان پیندارم و آنها را حق طبیعی خود بدانم؟» ندای درون به او پاسخ داد: «نه، نمیتوانی.»
– پس چه باید بکنم؟
– باید بهای این همه نعمت و رحمت را با ایثارِ وجود خویش بپردازی…
اکنون آلبرت شوایتزر راهی را که میبایست در زندگی بپیماید آشکارا میدید. با خود چنین پیمان بست: «تا سیسالگی به تحصیل الهیات، فلسفه و موسیقی ادامه خواهم داد؛ از آن پس تا پایان عمر وجود خود را وقف خدمت به همنوعان دردمندم خواهم کرد…».
کتاب «حماسهی آلبرت شوایتزر» که حاصل گفتگوهای خانم آنیتا دانیل با شخص آلبرت شوایتزر بوده است، تلاش دارد که نقاط عطف و فراز و نشیبهای زندگی این پزشک بزرگ را به زبانی جذاب و ساده برای مخاطب نوجوان و جوان بازگو کند. در پایان کتاب نیز عکسهایی واقعی از زندگی و محل کار آلبرت شوایتزر قرار داده شده است که به دلچسبتر شدن روایت کمک زیادی میکند.
***
کتاب «فیلسوف و پزشک قرن» ـ زندگی و اندیشهی اخلاقی دکتر آلبرت شوایتزر
پردراگ چیچوواتسکی، ترجمهی شهابالدین عباسی، نشر سنگ
این کتاب، در بخش اول، در مورد ضرورت پرداختن به زندگی و اندیشههای آلبرت شوایتزر صحبت میکند. در فصل بعد مخاطب به طور خلاصه و مفید با زندگی، فعالیتها، تصمیمها و سیر تغییرات آلبرت شوایتزر آشنا میشود. سپس در دو فصل مجزا و کوتاه نگرش شوایتزر به فلسفه و اخلاقِ حرمت نهادن به حیات پرداخته میشود.
در فصول بعدی کتاب نیز این عناوین را میبینیم: «بررسی انتقادی اندیشه اخلاقی شوایتزر»، «نگرش اخلاقی شوایتزر برای روزگار ما»، «گزیدهای از سخنان دکتر شوایتزر»، و در آخر:«شوایتزر به روایت تصویر».
بخشهایی از این کتاب را در این آدرس ببینید.