کارگردان: کمیل سوهانی
سال تولید: 1394
محصول: ایران
زمان: 76 دقیقه
ژانر: مستند محیطزیستی- اجتماعی
موضوع اصلی: وضعیت آب در ایران
مناسب برای گروه سنی: نوجوان، جوان، میانسال، سالمند
زبان اصلی فیلم: فارسی
کلیدواژهها: آب- خشکسالی- توسعه- دروغ- سدسازی- محیط زیست.
خلاصه فیلم:
مستند «مادرکشی»، نگاهی آسیبشناسانه به وضعیتِ حکمرانیِ آب در ایران دارد. «مادر کشی»، ضمن به تصویر کشیدنِ مظاهر و نتایجِ بحرانِ آب، علل مختلفِ بهوجود آمدنِ این بحران در ایران را بررسی میکند.
نظرات (نقد و بررسی و نکاتی درباب فیلم):
ایرانیان، همچون دیگر مردمان جهان، به دنبال آن بودهاند که کشوری پیشرفته و توسعهیافته داشته باشند. اما راهی را رفتهاند که ظاهری (موقتاً) زیبا اما عواقبی هولناک دارد. آب و محیطزیست، قربانیانی هستند که ایرانیها در این راه غلط دادهاند.
مادرکشی، داستان ایرانیها و زمینِ مادر است. ما آبِ زمین را بیتوجه به آنچه بر سر آن میآید، مکیدهایم؛ سدسازیِ بدون برنامهریزی، زدن چاههای آب و کشیدن آبهای زیرزمینی، بیاعتنایی به تالابها و دریاچهها، کشاورزی با هدررفتِ بسیار آب و … . اکنون، زمینها خشک شده، دریاچهها کویر گشته و گرد و غبار بر شهرهایمان مسلط گشته است.
چگونه به اینجا رسیدیم؟ با این وضعیت، به کجا خواهیم رفت؟ ریشهی مشکلات کجاست؟ کجاها سکوت کردیم؟ کجا به غلط خندیدیم و هورا کشیدیم؟ و اکنون چه باید بکنیم تا از فاجعههای بزرگتر پیشگیری کنیم؟
«مادرکشی»، اگرچه به همهی این سؤالات پاسخی کامل نمیدهد، اما صدای فاجعه را بلند میکند تا ما برخیزیم و به جستجو بپردازیم.
فعال شوید *) در مورد آب بیندیشید و گفتگو کنید؛ با فرزندانتان، همکاران، دوستان، اقوام و خویشان، آشناها در فضاهای مجازی، شاگردان یا همکلاسیها، همسایهها و خلاصه تمام اطرافیان. با افراد همدغدغه و همراه (ولو یک نفر باشد) گروه تشکیل دهید و اندیشهها و گفتگوهای خود را به فعالیتی عملی و عینی پیوند بزنید. *) این فیلم، میتواند در درس جغرافیا، علوم اجتماعی و سایر دروس مرتبط مورد استفاده قرار گیرد. آموزگاران، دبیران، اساتید و فعالان فرهنگی میتوانند از «آزمون فیلم مادرکشی» نیز جهت ارزشیابی یا اجرای مسابقه استفاده نمایند[1]. *) منابع و اشخاص فعال در زمینهی محیطزیست را پیدا کنید. برای شروع فعالیت، از آنها راهنمایی بگیرید. *) بیاموزید! منابع و کتابهای علمی اما ساده و عامهفهم را پیدا کرده و مطالعه کنید[2]. کارشناسانِ صدّیق را دعوت کنید و از آنها بخواهید تا کلاسهای آزاد برای شما بگذارند. |
ملاحظات:
- مستند مادرکشی برای اولین بار در دی ماه ۱۳۹۵ مجوز پخش از رسانهِی ملی را گرفت. اما پخشِ آن، یک روز قبل از زمانِ تبلیغشده، لغو شد.
- دربارهی این مستند، یادداشتهای زیادی در مطبوعات نوشته شده است. همچنین این مستند، در فاصله یک سال پس از رونمایی، در دانشگاهها و محافل فرهنگی و محیطزیستیِ متعددی به نمایش درآمد. جلسهی نقد و نمایشِ این فیلم در جامعه مهندسین مشاور به تنش کشیده شد. دقت و توجه به موضعگیری گروههای مختلف اجتماعی دربارهی این مستند، تأملبرانگیز و راهگشاست.
- یکی دیگر از محاسن این مستند، معرفی و شناساندنِ کارشناسانِ دغدغهمند و فعال در عرصهی محیطزیست است.
- ) رجوع کنید به مطلبی با همین عنوان «آزمون فیلم مادرکشی» در سایت آیات. ↑
- ) برای شناخت منابع، همچنین جهت ورود به مباحث محیطزیستی، میتوانید «بولتن محیط زیست» به آدرس «https://baaghebidari.com/mdppF» را مطالعه نمایید. سایر مطالب محیطزیستی سایت از جمله «داستانهایی در مورد محیط زیست برای کودکان» نیز میتوانند در این زمینه مفید باشند.