دیابت؛ پرهزینهترین بیماری در مخارج سلامت (متن)
براساس مطالعات سند ملی مقابله با فقر، «دیابت» پرهزینهترین بیماری در نظام بهداشت و درمان کشور است. سالانه بیش از 20 درصد هزینۀ سلامت کشور صرف درمان بیماری دیابت میشود. این نرخ در استانهای یزد و قزوین حدود 40 درصد مخارج را شامل میشود. اگر آخرین حسابهای ملی سلامت را مبنا قرار دهیم (سال 1394) میتوان برآورد کرد که در این سال بیش از 20 هزار میلیارد تومان از مخارج بهداشت و درمان کشور (حدود 5 هزار میلیارد تومان از سوی دولت و حدود 15 هزار میلیارد تومان از سوی مردم و سازمانهای بیمهای) به این بیماری اختصاص داشته است. این مبلغ معادل 5 برابر کل بودجۀ آموزش عالی کشور و تقریباً معادل کل بودجۀ آموزش و پرورش در سال 1394 است. لازم به ذکر است که سهم هزینههای درمان انواع سرطانها در سال تنها حدود 2 درصد مخارج سلامت کشور را شامل میشود.
این در شرایطی است که نرخ شناسایی بیماری دیابت در ایران بسیار پایین است و تنها 50 درصد بیماران مبتلا شناسایی میشوند. طی 15 سال اخیر تعداد بیماران دیابتی شناساییشده (مراجعهکننده به نظام درمان) از 2.1 میلیون نفر به بیش از 4.6 میلیون نفر افزایش یافته و برآوردها از وجود بیش از 8 میلیون نفر مبتلا به دیابت در کشور حکایت دارد.
در سال 2013، ایران پس از پاکستان و مصر بالاترین میزان مرگومیر ناشی از بیماری دیابت را در سطح جهان داشته است. سن ابتلا به دیابت در ایران حدود 10 سال کمتر از میانگین کشورهای توسعهیافته است. این بیماری بیش از هر چیز به سبک زندگی (الگوی تغذیه و تحرک فیزیکی) بستگی دارد.
٧ علامتی که نشان میدهد زیاد قند مصرف میکنید (متن)
انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که زنان مصرف قند افزوده روزانه خود را به بیش از 100 کالری (حدود 25 گرم یا 6 قاشق چای خوری) و مردان به حداکثر 150 کالری (حدود 37.5 گرم یا 9 قاشق چای خوری) محدود کنند.
در مواقعی خوردن بیش از حد قند توصیه شده روزانه، عوارض جانبی زیادی نخواهد داشت، اما تحقیقات نشان داده است که مصرف مداوم قند می تواند عوارض جدی برای بدن داشته باشد. برای مثال، قند اضافه شده با افزایش خطر التهاب مزمن مرتبط است.
تحقیقات همچنین نشان میدهد که مصرف بیش از حد قند در طول زمان میتواند خطر ابتلا به بیماریهایی مانند بیماری قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش دهد. علاوه بر همه اینها، مصرف قند بیش از حد نیز می تواند بر میکروبیوم روده شما تأثیر منفی بگذارد که میتواند اثرات پیش التهابی نیز داشته باشد.
در اینجا علامتهایی وجود دارد که نشان میدهد ممکن است در رژیم غذایی خود شکر اضافه شده بیش از حد مصرف کنید.
1. مدام هوس قند میکنید
اگر متوجه شدید که مدام هوس خوردن غذاها یا نوشیدنیهای شیرین می کنید، این ممکن است نشانهای از مصرف بیش از حد شکر باشد. او میگوید که این به این دلیل است که مصرف زیاد قند میتواند منجر به چرخه هوس غذایی و مصرف بیش از حد به دلیل افزایش و سقوط ناگهانی قند خون شود.
با مصرف غذاهای سرشار از قند و فاقد مواد مغذی دیگر مانند فیبر یا پروتئین، قند خون شما سریعتر افزایش و کاهش مییابد.
شاخص گلیسمی می تواند به توضیح آن کمک کند؛ اگر یک ماده غذایی دارای رتبه گلیسمی بالایی باشد، به این معنی است که با سرعت بالایی توسط بدن شما جذب میشود و باعث افزایش سریع قند خون میشود که منجر به هوس بیشتر میشود. این غذاها شامل مواردی مانند آب نبات، نوشابه، دونات، کلوچه، و غیره است.
اگر غذایی دارای رتبه گلیسمی پایینی باشد، به این معنی است که حاوی فیبر است تا به بدن شما کمک کند آن را آهستهتر جذب کند و بنابراین واکنش قند خون متعادلتری ایجاد میکند؛ این غذاها شامل سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و غیره است.
خوردن غذاهای پر قند (با گلیسمی بالا) ممکن است قند خون شما را افزایش دهد و ولع بیشتری در شما ایجاد کند.
2. سطح انرژی شما در نوسان است
یکی دیگر از علائمی که ممکن است بعد از خوردن قند زیاد تجربه کنید، نوسانات در سطح انرژی شما است که می تواند ناشی از افزایش سریع سطح قند خون باشد.
رژیم غذایی سرشار از قند میتواند منجر به افزایش انرژی و سقوط ناگهانی آن شود و اگر نوسانات انرژی مکرر، احساس بیش فعالی و سپس خستگی ناگهانی را تجربه میکنید، میتواند به دلیل مصرف بیش از حد قند باشد.
اگر اغلب این حالت را تجربه میکنید، میتوانید قند خون خود را با همراه کردن یک کربوهیدرات پر فیبر (یک غلات کامل یا میوه) با مقداری پروتئین، متعادلتر کنید. پروتئین هضم را کند میکند و به تثبیت قند خون بعد از غذا یا میان وعده کمک میکند.
3. ممکن است مشکلات دندانی داشته باشید
اگر با سلامت دهان و دندان خود مشکل دارید، ممکن است قند مقصر اصلی آن باشد.
شکر عامل اصلی پوسیدگی و حفرههای دندان است، بنابراین اگر مکرراً با مشکلات دندانی مواجه میشوید، میتواند نشانهای از مصرف بیش از حد قند باشد.
تحقیقات انجام شده توسط Frontiers in Oral Health نشان میدهد که مصرف بیش از حد قند، علت شماره یک پوسیدگیهای دندان است. سازمان بهداشت جهانی میگوید که شکر در پوسیدگیهای دندانی مقصر است و زمانی که باکتریهای دهان قند را میگیرند و آن را متابولیزه میکنند، ایجاد میشوند که اسیدی ایجاد میکند که مینای دندان را ضعیف میکند.
4. ممکن است وزن شما افزایش یافته باشد
اگر به طور منظم بیش از حد قند مصرف میکنید، ممکن است متوجه افزایش وزن خود شده باشید.
قند بالا میتواند متابولیسم را مختل کند و به اکوسیستم میکروبیوم روده ما آسیب برساند.
روده سالم به تنظیم سطح گلوکز و انسولین خون کمک میکند. با خوردن بیش از حد شکر، آن اکوسیستم را مجبور میکنید بیش از حد کار کند و انتظار دارید قند بیشتری برای حفظ تعادل این تعادل وجود داشته باشد.
در واقع هر چه قند بیشتری بخورید، بدن شما بیشتر فکر میکند که به آن نیاز دارد.
کورتنی دی آنجلو، متخصص تغذیه میگوید: «قند بیشتر شما را بیشتر گرسنه میکند و ممکن است منجر به افزایش وزن شود.»
همچنین مهم است که توجه داشته باشید که خوردن غذاهای حاوی قند بیشتر باعث احساس رضایت شما نمیشود یا مواد مغذی مورد نیاز بدن را به شما نمیدهد.
شکر افزوده منبع کالری خالی است، به این معنی که فقط کالری را تامین میکند و مواد مغذی مفیدی ندارد. محصولاتی که شکر اضافه دارند کالری بیشتری دارند و از نظر کیفیت مواد مغذی پایینتری دارند که وقتی اغلب مصرف شوند میتواند منجر به افزایش وزن شود.
5.ممکن است درد مزمن را تجربه کنید
متأسفانه، مصرف بیش از حد غذاها و نوشیدنیهای شیرین میتواند منجر به درد مزمن شود.
یک گزارش منتشر شده در مجله پزشکی بالینی نشان میدهد که چربی و قند بیش از حد در بیماران مبتلا به استئوآرتریت ممکن است منجر به افزایش درد مزمن آنها شود؛ در حالی که گزارش دیگری که در Frontiers in Nutrition منتشر شده است، میگوید که شکر اضافه شده «همدست التهاب» در بدن است و بنابراین میتواند به ایجاد درد مزمن کمک کند.
فراموش نکنید که درد و سفتی مزمن عضلات شما ممکن است نتیجه مصرف بیش از حد شکر اضافه شده باشد. این به دلیل التهابی است که شکر افزوده در بدن ایجاد میکند زیرا یک عنصر بسیار التهابی است.
6. ممکن است دائماً احساس گرسنگی و سیری نداشته باشید
غذاهای شیرین به دلیل ایجاد احساس گرسنگی در شما شناخته شدهاند، بنابراین مهم است که متوجه شوید بعد از غذا چقدر احساس سیری میکنید.
شکر معمولاً کالری بالایی دارد، بنابراین وقتی خوردن آن تمام شد، بدن شما ممکن است احساس سیری کند اما فقط برای مدت کوتاهی این حالت ادامه دارد. همانطور که بدن شما قند را میسوزاند، اعتصاب غذا را تشدید میکند و باعث میشود که به میان وعدههای اجباری رو بیاورید، مواد غذایی بیارزشی بخورید و در نهایت قند بیشتری مصرف کنید.
مقادیر زیاد قند همچنین میتواند با هورمونی به نام لپتین در بدن ما تداخل ایجاد کند که به تنظیم گرسنگی معروف است. کاهش سطح لپتین معمولاً منجر به گرسنگی بیشتر و افزایش اشتها میشود.
اگر به طور خاص صبحانههایی با قند بالا میخورید، قبل از ناهار احساس گرسنگی بیشتری خواهید کرد.
از آنجایی که شما در طول شب چیزی نخوردهاید، بدن شما از کربوهیدراتهایی که در صبح میخورید به سرعت استفاده میکند که میتواند در اواسط صبح احساس گرسنگی بیشتری در شما ایجاد کند.
برای مبارزه با این مشکل، یک کربوهیدرات با فیبر بالا در وعده صبحانه مانند بلغور جو دوسر یا نان تست غلات کامل انتخاب کنید و آن را با پروتئین هایی مانند تخم مرغ یا ماست یونانی همراه کنید. فیبر و پروتئین به شما کمک میکند بعد از صبحانه مدت بیشتری سیر بمانید.
7. ممکن است فشار خون بالا داشته باشید
در نهایت، خوردن بیش از حد قند ممکن است به افزایش سطح فشار خون در برخی افراد منجر شود. به عنوان مثال، یک مطالعه منتشر شده در Nutrients نشان داد که ارتباط قوی بین افزایش مصرف قند افزوده و سطوح بالاتر فشار خون در شرکت کنندگان بین 65 تا 80 سال وجود دارد.
اگر متوجه افزایش فشار خون خود شدهاید، ممکن است قند اضافه شده بیش از حدی مصرف کنید. شکر اضافه شده باعث افزایش اسید اوریک در بدن میشود که به نوبه خود مانع از تولید اکسید نیتریک می شود. اکسید نیتریک (NO) برای حفظ خون ضروری است. رگها انعطافپذیر هستند و زمانی که NO در بدن کاهش یابد، فشار خون هم افزایش مییابد.
منبع: سایت سلامت نیوز
چگونه مصرف نمک زیاد موجب ابتلا به دیابت میشود؟ (متن)
محققان دریافتهاند که نمک زیاد میتواند احتمال ابتلا به دیابت را افزایش دهد.
در حالی که راهکار پیشگیری از ابتلا به دیابت، اجتناب از مصرف شکر را در ذهن مجسم میکند، اما نتایج تحقیق جدید آن را با مصرف مکرر نمک مرتبط کرده است.
لو چی، سرپرست گروه تحقیق، مدیر و استاد دانشکده بهداشت عمومی و پزشکی دانشگاه تولین در نیواورلئان میگوید: «پیش از این میدانستیم که محدود کردن نمک میتواند خطر بیماریهای قلبی عروقی و فشار خون را کاهش دهد اما این تحقیق برای اولین بار نشان میدهد که حذف نمکدان از روی میز میتواند به پیشگیری از دیابت نوع ۲ نیز کمک کند. این مورد، تغییر سختی نیست اما میتواند تاثیر فوقالعادهای بر سلامت شما داشته باشد».
برای درک بهتر این پیوند، محققان اطلاعات مصرف نمک بیش از ۴۰۰هزار بزرگسال ثبت شده در بیوبانک انگلستان را مورد بررسی قرار دادند و بهطور متوسط طی تقریبا ۱۲ سال، گروه تحقیقاتی بیش از ۱۳هزار مورد دیابت نوع ۲ را مشاهده کرد.
در مقایسه با کسانی که «هرگز» یا «به ندرت» نمک مصرف میکردند، شرکتکنندگانی که «گاهی»، «معمولا» یا «همیشه» نمک به غذای خود اضافه میکردند، به ترتیب ۱۳، ۲۰ و ۳۹ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ بودند.
اینکه چرا مصرف نمک زیاد میتواند این تاثیر را به همراه داشته باشد بهطور کامل درک نشده است اما لو چی فکر میکند که نمک افراد را تشویق میکند تا در وعدههای غذایی خود، غذای بیشتری مصرف کنند که احتمال ابتلا به عوامل خطر مانند چاقی و التهاب را افزایش میدهد.
این مطالعه ارتباطی بین مصرف مکرر نمک و شاخص توده بدنی بالاتر و نسبت دور کمر به باسن پیدا کرد. مرحله بعدی این تحقیق، یک کارآزمایی بالینی است که میزان نمک مصرفی شرکتکنندگان را کنترل و اثرات آن را مشاهده میکند.
وی پیشنهاد کرده است که جستجوی راههای مصرفِ کم سدیم برای چاشنی غذاهای مورد علاقهتان، را جدی بگیرید.
این توصیه به ویژه برای کسانی که در معرض خطر دیابت هستند، از جمله افرادی که دارای پیش دیابت، سابقه دیابت بارداری یا سبک زندگی کم تحرک هستند (از نظر فیزیکی کمتر از سه بار در هفته) حائز اهمیت است. اگر اضافه وزن دارید، ۴۵ سال یا بیشتر سن دارید یا سابقه خانوادگی دیابت در شما وجود دارد خطر ابتلا شما به دیابت نیز افزایش مییابد.
نتایج این تحقیق در اول نوامبر در مجموعه مقالات کلنیک مایو (Mayo Clinic Proceedings) منتشر شد.
ممنبع: سایت سپید آنلاین
10 تصور غلط درباره دیابت نوع دو (متن)
افراد زیادی در جهان از دیابت نوع دو رنج می کشند. بسیاری از اطلاعات نادرست موجب تصورات غلط و منفی راجع به این بیماری شده است. در این مطلب به 10 تصور غلط رایج درباره ی دیابت نوع دو می پردازیم.
1- مصرف بیش از حد قندها موجب بروز دیابت نوع دو میشود
حقیقت: کارشناسان دلیل ابتلا به دیابت نوع دو را به طور کامل نمیدانند. در نوع دوم دیابت بدن نسبت به هورمون انسولین مقاوم میشود و یا نمی تواند به اندازهی کافی این هورمون را تولید کند.
انسولین هورمونی است که به سلولها کمک میکند تا از قند خون برای کسب انرژی استفاده کنند. در هر دو صورت، سطح قند خون شروع به افزایش میکند، زیرا انسولین به خوبی کار نمیکند و در نتیجه بیماری دیابت بروز پیدا میکند.
2– تنها افراد چاق و یا دچار اضافه وزن به این بیماری دچار میشوند
حقیقت: عوامل خطر مشخصی، احتمال ابتلای برخی افراد به بیماری دیابت نوع دو را بالا میبرد. چاقی و یا داشتن اضافه وزن، ضرورتاً به این معنا نیست که فرد به بیماری دیابت مبتلا خواهد شد، زیرا عوامل خطر دیگری نیز وجود دارند که شامل سابقهی خانوادگی و سن بالای چهل سال و در برخی موارد داشتن برخی نژادهاست.
3– دیابت نوع دو همیشه با علائم همراه است
حقیقت: علائم دیابت نوع دو ممکن است به آرامی بروز پیدا کنند. در حقیقت تخمین زده شده که تعداد زیادی از مردم به این بیماری دچار میباشند، در حالی که خودشان از بیماری خود آگاه نیستند.
تحقیقات نشان میدهد که شما میتوانید خطر بروز دیابت را تا 58 درصد کاهش دهید، اگر بتوانید 7 درصد وزنتان را کم کنید و ورزش متعادل به مدت 30 دقیقه هر بار و 5 روز در هفته را انجام دهید.
زمانی که علائم شروع به گسترش میکنند ممکن است افراد آن را نادیده بگیرند و یا از دلیل آن آگاه نباشند زیرا آن ها خفیف و مبهم هستند.
نشانههای بارزتر دیابت نوع دو، افزایش ادرار و تشنگی زیاد است.
سایر نشانهها شامل کاهش وزن، خستگی و زخم و تاری دید است که دیر درمان میشوند و در مراحل انتهایی بیماری اتفاق میافتند.
4– پیش دیابت نگرانکننده نیست
حقیقت: شما یا مبتلا به دیابت هستید و یا نیستید. پزشکان دیابت را با چندین آزمایش تشخیص میدهند که هر تست به شناسایی حالت نرمال، پیش دیابت و یا دیابت ختم می شود. داشتن پیش دیابت شما را در معرض خطر بالای ابتلا به دیابت نوع دو قرار میدهد.
خبر خوب اینکه شما میتوانید در این شرایط کارهای مفید و موثری انجام دهید. تحقیقات نشان میدهد که شما میتوانید خطر بروز دیابت را تا 58 درصد کاهش دهید، اگر بتوانید 7 درصد وزنتان را کم کنید و ورزش متعادل به مدت 30 دقیقه هر بار و 5 روز در هفته را انجام دهید.
5- دیابت نوع دو به اندازه ی نوع یک جدی نیست
حقیقت: عدم کنترل هر دو نوع دیابت یک و دو میتواند منجر به بروز عوارض خطرناک و جدی و حتی مرگ شود، در حالی که در برخی کشورها دیابت یکی از شایعترین علل مرگ و میر به شمار می رود.
همین طور این بیماری دلیل بزرگ ناتوانی و از کار افتادگی افراد است و عوارضی شامل نارسایی کلیه، کاهش بینایی، نوروپاتی، قطع عضو، حملهی قلبی و سکتهی مغزی را به دنبال دارد. خوشبختانه کنترل دیابت نوع دو میتواند موجب به تأخیر انداختن عوارض آن شود.
6– افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به انسولین نیاز ندارند
حقیقت: برای اکثر افراد، این یک بیماری پیشرونده است. بسیاری از مردم با مدیریت غذای مصرفی، ورزش منظم، کاهش وزن و استفاده از داروهای خوراکی دیابت نوع دو را کنترل میکنند. با پیشرفت بیماری افراد در نهایت نیاز به انسولین پیدا میکنند و نیاز پیدا کردن به مصرف انسولین به این معنا نیست که شما در کنترل بیماری خود شکست خورده اید، بلکه بدان معنی است که بیماری تان در حال تغییر است.
7– نوع دو دیابت قابل درمان است
حقیقت: هیچ درمانی برای دیابت نوع دو وجود ندارد. این بیماری با تغییر شیوه زندگی و مصرف داروهای خوراکی و انسولین قابل کنترل است. در بعضی موارد، افراد قادر به بازگرداندن قند خون به حد طبیعی و قطع مصرف دارو بوده اند، اما بسیاری پزشکان معتقدند خطر عود این بیماری بسیار بالاست، به همین دلیل همیشه پیشگیری توصیه میشود.
ورزش میتواند به عضلات کمک کند به طور مستقل و غیروابسته به انسولین قند را جذب و استفاده کنند
بسیاری از بهبودیها از طریق حفظ وزن بدن در حالتی پایدار، تغذیهی سالم و فعالیت بدنی رخ می دهند، در مواردی نیز کاهش وزن از طریق جراحی نیز موثر واقع شده است.
8– افراد مبتلا، نمیتوانند قند، شیرینی و نشاسته مصرف کنند
حقیقت: گلوکز یا قند خون از کربوهیدرات، نشاسته، میوه و الکل میآید. بررسی میزان کربوهیدرات مصرفی در کنترل دیابت نوع دو بسیار اهمیت دارد. با روش های زیادی میتوان میزان قند مواد خوراکی را اندازهگیری کرد.
9– افراد دچار دیابت نوع دو ناچارند رژیم غذایی خاص داشته باشند
حقیقت: مصرف غذاهای دیابتی ضروری نیست. در واقع این مواد غذایی علاوه بر گران بودن ممکن است موجب بروز مشکلات گوارشی نیز شوند. به جای آن افراد دیابتی باید رژیم غذایی سالم داشته باشند که شامل محدود کردن چربی، نمک، قند و کلسترول است. خوردن سبزیجات تازه، میوههای تازه و غلات و مصرف غذاها در حد اعتدال به همراه ورزش میتواند بسیار موثر باشد.
10- مبتلایان به دیابت نوع دو نمیتوانند فعالانه زندگی کنند
حقیقت: داشتن یک زندگی فعال برای دیابت نوع دو بسیار حیاتی است. در واقع ورزش میتواند به عضلات کمک کند به طور مستقل و غیروابسته به انسولین قند را جذب و استفاده کنند. ورزش همچنین منجر به افزایش حساسیت انسولین میشود، در نتیجه سلولها بهتر میتوانند از انسولین استفاده کنند.
منبع: سلامت سلامت نیوز
سه چالش بیماران دیابتی در ایران (متن)
«اسدالله رجب» رئیس انجمن دیابت ایران، با بیان اینکه نحوه دسترسی بیماران به انسولین از جمله مشکلات اصلی بیماران مبتلا به دیابت است، گفت: این یک مشکل همیشگی است در این سالها به دلیل تحریمها واردات انسولین با سختی وارد شده است.
وی افزود: موضوع دیگر نحوه مدیریت دارو است، بیماران همیشه باید برای دو یا سه ماه دارو ذخیره داشته باشند تا دچار مشکل شوند چرا که ممکن است وجود انسولین در بازار دچار چالش شده و دسترسی به آنها دچار مشکل شود.
رجب تأکید کرد: سلامت و زندگی یک بیمار مبتلا به دیابت وابسته به انسولین است در صورت وجود هر مشکلی در دسترسی به آن، زندگی بیماران مبتلا به خطر میافتد به همین دلیل انسولین همیشه باید در دسترس بیمار قرار داشته باشد. دسترسی همیشگی به دلیل افزایش قیمت یا کمبودها ممکن است دچار چالش شود به همین دلیل بیمار باید دارو را در یخچال ذخیره داشت باشند.
این متخصص غدد و دیابت در ادامه با بیان اینکه دسترسی به دارو تنها مشکل بیماران دیابتی نیست، بلکه دسترسی به تجهیزاتی مانند دستگاههای کنترل قند خون نیز دارای اهمیت است گفت: بیماران دیابتی همیشه در دسترسی به ابزار و وسایلی که باید از طریق آن قند خون خود را کنترل کنند دچار مشکل بودهاند. از آن جایی که این دستگاهها تحت پوشش بیمه نیستند بسیاری از بیماران توانایی خرید و تهیه این دستگاهها را ندارند. در حال حاضر هم که قیمت ارز افزایش داشته مطمنا مشکلات این بیماران بیشتر خواهد شد.
وی در ادامه با بیان اینکه همزمان با مصرف دارو و کنترل قند خون، بیمار باید بتواند بیماری خود را مدیریت کند، گفت: این امر از طریق آموزش صورت میگیرد. یک بیمار مبتلا به دیابت باید تحت آموزش قرار بگیرد تا بتواند بیماری خود را مدیریت کند، دوز مورد نیاز انسولین خود را بداند و نحوه کنترل قند خون از طریق دستگاه قند خون را بداند.
او ادامه داد: یک بیمار دیابتی باید رفتار تغذیهای مناسبی داشته باشد، استرس و اضطراب برای یک بیمار دیابتی خطرناک است، از سوی دیگر ورزش هم باید در سبک زندگی بیماران وجود داشته باشد این مسأله از طریق آموزش حاصل میشود امری که متأسفانه در کشور ما به آن توجه نمیشود.
رجب اظهار کرد: آموزش بیمار تنها نحوه تزریق انسولین یا کار با دستگاه کنترل قند خون نیست، بلکه زمان تزریق، دوز تزریق، زمان کنترل قند خون، مدیریت استرس، تغذیه و … را بداند وقتی آموزشی نباشد حتی با وجود تزریق انسولین و مصرف دارو برای این افرد چندان مفید فایده نخواهد بود.
وی تأکید کرد: آموزش بیماران دیابتی در ایران تقریبا تعطیل است و برای آن هزینهای نمیشود در حالیکه بیمهها باید این امر را بر عهده بگیرند، با توجه به هزینههایی که برای عوارض بیماری وجود دارد آموزش مدیریت بیماری که هزینه بسیار کمتری دارد، میتواند موجب کاهش هزینههای این بیماری شود امری که به وسیله بیمهها در کشورهای توسعه یافته وجود دارد و پس از تشخیص بیماری دیابت فرد بلافاصله تحت آموزش قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه بیش از 80 درصد بیماران دیابتی نمیتوانند به درستی بیماری خود را کنترل کنند، گفت: تنها از طریق دارو و انسولین بیماری کنترل نمیشود و هر بیمار حداقل باید دانش مدیریت بیماری خود را بیاموزد، بر همین اساس عدم آموزش هم یکی از مشکلات اصلی بیماران دیابتی در ایران است.
منبع: سایت سلامت نیوز
تنهایی برای دیابتیها از سیگار هم خطرناکتر است (متن)
در پژوهش دانشگاه تولین لوییزیانا آمده است، تنهایی طولانیمدت تاثیری بهمراتب بیشتر از افسردگی، سیگار، فعالیت جسمی و برنامه غذایی بر افراد مبتلا به دیابت دارد.
پژوهشگران همچنین متذکر شدند افراد منزوی مبتلا به دیابت، بیشتر احتمال دارد به بیماریهای قلبی وعروقی دچار شوند.
افراد تنهاتر بین ۱۱ تا ۲۶ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی وعروقی قرار داشتند.
محققان همچنین دریافتند در بیمارانِ دیابتیِ تنها، اثر عوامل خطرزای جسمی (قند خون کنترلنشده، فشار خون بالا، کلسترول بالا، سیگار کشیدن و عملکرد بد کلیهها) شدیدتر بود.
منبع: سایت سلامت نیوز
ورزش حتی خطر ژنتیکی ابتلا به دیابت را کم میکند (متن)
تحقیقات جدید محققان دانشگاه سیدنی نشان داده است که فعالبودن میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد، حتی در افرادی که خطر ژنتیکی بالایی برای ابتلا به این بیماری دارند.
محققان میگویند این موضوع، اهمیت ورزش را در پیشگیری از بیماریهای مزمن نشان میدهد
به نوشته نشریه علمی ساینسدیلی؛ این مطالعه شامل بررسی ۶۰ هزار بزرگ سال از بریتانیا بود که هفت سال تحتنظر قرار گرفتند. در ابتدای مطالعه مشخص شده بود که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در افراد دارای خطر ژنتیکی بالا در مقایسه با افرادی که خطر ژنتیکی پایینی داشتند، 2.4 برابر بیشتر بود. این مطالعه نشان داد که بیش از یکساعت فعالیت بدنی با شدت متوسط تا شدید در روز با کاهش ۷۴ درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با شرکتکنندگانی که کمتر از ۵ دقیقه فعالیت بدنی داشتند، مرتبط است.
این نتیجه حتی زمانی که عوامل دیگر، از جمله خطر ژنتیکی، در نظر گرفته شد، خود را نشان داد. یکی دیگر از یافتههای قانعکننده این بود که شرکتکنندگان با خطر ژنتیکی بالا، اما در گروه فعالتر از لحاظ بدنی، در مقایسه با افراد با خطر ژنتیکی پایین اما در گروه کمفعال، در واقع درمعرض خطر کمتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ قرارداشتند. فعالیت بدنی با شدت متوسط، حرکاتی را توصیف میکند که باعث تعریق و افزایش ضربان قلب میشوند. نمونههایی از فعالیتهای بدنی شدید شامل دویدن، دوچرخهسواری در سربالایی یا با سرعت بالا و باغبانی است.
منبع: سایت سلامت نیوز